Fluiten – de leukste uitdaging in het volleybal (scrol voor praktische tips)
English version
Hoe begin ik met fluiten?
Een wedstijd kunnen fluiten is iets dat bij het spelletje hoort en dat nodig is om alle wedstrijden te kunnen spelen. Zonder scheidsrechter geen wedstrijd! Bij Armixtos zijn er scheidsrechters op verschillende niveaus actief. In principe moet elke speler een wedstrijd kunnen fluiten, het enige dat je daarvoor nodig hebt is basiskennis van de spelregels. En ok, soms moet je een drempel over om op de bok te gaan staan 😉 Maar met een paar simpele stappen kan iedereen fluiten!
Fluiten in de 3de klasse en lager
Om wedstrijden in de 3de klasse en lager te kunnen fluiten, hoef je alleen een digitale spelregeltoets van de Nevobo te doen. Meer informatie over de spelregels, oefenvragen en de toets vind je op https://www.volleybalmasterz.nl/. We vragen bij Armixtos dat iedere speler deze toets heeft afgerond. Dat kan in je eigen tijd en op je eigen tempo!
Fluiten in de 1ste en 2de klasse
Om wedstrijden in de 1e en 2de klasse te mogen fluiten, heb je een zogenaamde V2 code nodig. Die kun je behalen door de spelregeltoets te doen en bij Armixtos een vaardigheidstraining te volgen. Daarna registreert de scheidsrechterscoördinator jouw behaalde code en mag je wedstrijden in de 1ste en 2de klasse spelen.
Fluiten in de promotieklassen en 3de divisie
Wil je wedstrijden in de promotieklasse en mogelijk de 3de divisie fluiten, dan heb heb je VS3 code nodig. Deze licentie behaal je door de VS3 opleiding van de Nevobo te volgen. De VS3 kent een persoonlijk leertraject, dus helemaal afgestemd op jou. Na je aanmelding krijg je een persoonlijk gesprek met een leercoach die met jou bekijkt wat jouw leerroute gaat worden.
Voor meer informatie over V4 en VS3 licenties, kun je terecht bij de scheidsrechterscoördinator van Armixtos, Luke (D1). Of vraag het verenigingsexpert Erik N. Meer informatie vind je ook op https://www.nevobo.nl/official/opleidingen-bijscholingen/opleiding-tot-official/
Fluiten in de 2de divisie en hoger
Heb je na het behalen van je VS3 nog meer scheidsrechters-ambitities en wil je graag uitgedaagd worden en op nationaal niveau fluiten? Ga dan voor je VS4 diploma, en wie weet zels je VS4-TOP diploma! Meer informatie hierover kun je via de Nevobo-site vinden. https://www.nevobo.nl/official/opleidingen-bijscholingen/opleiding-tot-official/
Even sparren?
Bij Armixtos zijn Tryntje (D4) en Erik N (verenigingslid) altijd bereid extra vragen te beantwoorden of onduidelijkheden weg te nemen. Erik fluit zelfs op het hoogste niveau in Nederland, dus je kan hem altijd elk mogelijke spelsituatie mailen om eens te bespreken.
Handige houvast tijdens wedstrijden
Voor de wedstrijd:
- Zorg voor pen en papier. En zorg dat je via je mobiel (of die van iemand anders) kunt inloggen met jouw account, als je klikt op ‘Digitaal wedstrijdformulier’ (Lees alles over het dwf hier) .
Nu kun je de lijst met spelers controleren, en de spelerskaarten met de coach samen nalopen.
Tijdens de controle vink je de lijst met spelers, coaches en eventuele begeleiders af in het dwf. - Ben je op tijd, houd dan de tijd voor het inspelen in de gaten. Neem initiatief om te wisselen (van inspelen naar inslaan, van inslaan over links, naar inslaan over mid/rechts, naar serveren) Officieel staan er vier minuten per aanvalskant (Dus over links en over rechts) en twee minuten voor serveren. Meer info kun je vinden via HIA Topdivisie en lager
- Roep de aanvoerders even bij elkaar voor de ‘toss’. Je hoeft niet meer te tossen, maar het uitspelende team mag als eerste kiezen voor ‘service’ of ‘kant’. Mocht er een vijfde set komen, dan heeft het thuisspelende team de eerste keus.
- Zorg vooraf voor een fijne wedstrijdbal, officieel zorgt het thuisspelende team voor een bal. De scheids (jij dus) bepaalt of deze goed genoeg is, niet de teams.
- Noteer opstellingen en wissels, setstanden, time-outs etc. op het papiertje. ‘Live bijhouden’ via de app raden we af als het geen eis is, het is tijdrovender dan noteren op je papiertje en achteraf invullen op de app. Ben je met twee of meer, dan kan dit uiteraard wel goed.
Tijdens de wedstrijd:
- Als je op de bok staat, wees duidelijk. Fluit duidelijk en hard 😊, fluit in principe altijd als de rally klaar is, ook als heel duidelijk is wie het punt heeft of wanneer de service in het net gaat, bijvoorbeeld. Het geeft duidelijkheid en rust, ook voor jezelf. Als je ergens voor hebt gefloten, geef je eerst de kant aan van het team dat de service krijgt, daarna geef je pas de fout aan met een handgebaar.
(Wil je alle handgebaren weten? Dan kun je deze vinden in tekening 11 van de officiële Spelregels – Topdivisie en lager. - Voordat een set begint, elke set, is het netjes om de aanvoerders in het veld te vragen of ze er klaar voor zijn. Bonus: je checkt meteen voor jezelf wie de aanvoerders in ’t veld zijn. Fluit daarna pas voor de eerste service.
- Los van in/uit/netfout zijn dit enkele spelregels die belangrijk zijn om goed op te letten:
* voetfouten bij service
* springen van achterspelers op of voor de 3-meterlijn:
– achterspelers die aanvallen en daarbij voetfout maken
– spelverdeler die achterspeler is maar toch bij het net een 2de bal doortikt en daarbij boven de netrand uitkomt
– libero die een bovenhandse setup geeft voor de 3-meterlijn, waarbij aanval boven de netrand afgemaakt wordt
bij bovenstaande situaties is de hoogte van de bal leidend. Alleen als deze op het moment van raken geheel boven de netrand is, is de actie fout. (Zie ook spelregel 13.2.3)
* 4 x spelen, wat vaak voorkomt als de aanval in net blijft hangen of tijdens netfouten van aanvallers of blokkeerders.
* gedragen ballen of enorme plakballen. Let op, er mag best veel als 2de bal, dus een spelverdeler hoeft niet voor alle techniekfouten afgefloten te worden, maar dragen is nog steeds fout. Net als enorme plakballen. Onderarms zijn ballen die rollen over de armen en dus lang contact veroorzaken ook fout.
* Een eerste bal mag twee keer ‘geraakt’ worden door dezelfde speler, mits het een vloeiende beweging betreft en niet twee aparte bewegingen. Een geslagen bal die dus tegen je onderarmen ketst en dan ook tegen je hoofd is niet fout, behalve als er een koppende beweging bij is gemaakt (zie ook spelregel 9.2.3.2).
- Het komt nog wel eens voor dat spelers een andere waarneming hebben dan jij. Een bal die jij als UIT waargenomen hebt, hebben zij bijvoorbeeld als IN waargenomen of als TOUCHÉ. Blijf in dit soort situaties bij je beslissing en laat je niet ompraten tot dubbelfout. Geef alleen dubbelfout als jij het zelf echt niet goed hebt kunnen zien. Daarnaast hebben alleen aanvoerders het recht om uitleg te vragen over de toepassing of interpretatie van de spelregels en daar vallen waarnemingen (in, uit, touche, 2 of 4 keer spelen, etc) niet onder (zie ook spelregel 5.1.2.1)
- Noteer aan het eind van elke set even de setstanden – die kun je dan aan het eind van de wedstrijd invoeren in het dwf.
Na de wedstrijd:
- Voer de setstanden in via het dwf en dubbelcheck of je thuis- en uitspelend team de juiste punten hebt gegeven en of de eindstand in sets klopt.
- Laat je ingevoerde gegevens checken bij de aanvoerders van beide teams en klik de vinkjes aan om de eindstand etc. op te sturen.
- Klaar, dankjewel! Dankzij jouw inzet hebben wederom twee teams een heerlijk potje volleybal kunnen spelen.