Wethouder Verheijhal, toen en nu

In de geschiedenis van Armixtos neemt de Wethouder Verheijhal een prominente plaats in. Wie in de periode van 1974 tot 2008 volleybalde in Amsterdam en omgeving, heeft zonder twijfel in de “oude” Verheijhal gespeeld. Deze was gevestigd aan de Oranje Vrijstaatkade en heette eerst Sporthal Oost. In 1978 is de hal vernoemd naar de voormalige wethouder van Sport- en Jeugdzaken Harry Verheij, die in dat jaar afscheid nam van de Amsterdamse politiek. Hij was van 1958 tot 1978 gemeenteraadslid voor de CPN (Communistische Partij Nederland, later opgegaan in Groenlinks) en van 1966 tot 1978 was hij wethouder. Na zelf een van de organisatoren geweest te zijn van de Februaristaking in 1941, als protest tegen de deportatie van de Joodse Amsterdammers, heeft hij bijgedragen aan het tot stand komen van de jaarlijkse herdenking daarvan op 25 februari bij het standbeeld van de Dokwerker aan het J.D. Meijerplein.

Sporthal Oost is gebouwd op de grondvesten van de gasfabriek Oost, die door de overgang van stadsgas naar aardgas overbodig is geworden. In die tijd vormde de ernstig vervuilde grond nog geen belemmering, wat na de sloop van de Verheijhal tot flink veel kosten heeft geleid. De naam Sporthal Oost was niet bijster creatief, net als de naam voor het nabijgelegen Sportfondsenbad Oost, of het ontwerp van vele andere sporthallen in Amsterdam, waaronder Ookmeerhal, Sporthal Elzenhagen, Jan van Galenhal en de Van Hogendorphal. Het waren allemaal dezelfde saaie betonkolossen met een halfrond dak dat aan de buitenkant van de velden altijd lager was dan de bedoeling was. De vorm van Sporthal Oost was daarentegen wel origineel, omdat de ronde lijnen van oude gasfabriek werden gevolgd. De Amsterdamse teams hadden daar voordeel bij als zij tegen teams van buiten het district Amsterdam speelden. Zij vonden die ronde vorm maar storend en hadden vaak problemen met coördinatie en richtingsgevoel.

Een van de hoogtepunten was om na de wedstrijd met het team wat te drinken in de kantine die op dezelfde vloer gelegen was en daardoor uitzicht bood op alle vier de velden. Dan kwam al snel de discussie over nog een biertje hier of een afzakkertje te halen in Café Het Museum waar eigenaar Jimmy plaatjes draaide vanachter zijn halfronde barretje. Als het legendarische duo Jos en Arie, beiden ook spelend lid van Armixtos, achter de bar stond, bleven we wat langer en konden we genieten van de muzikale keuze van vooral Jos die ons liet kennismaken met bijvoorbeeld Tom Waits.

In april 2008 werden de laatste wedstrijden gespeeld in de hal, die op de nominatie stond om gesloopt te worden, om plaats te maken voor nieuwbouw in het kader van de ontwikkeling van wat nu Oostpoort is. De nieuwe Verheijhal werd gebouwd aan de Polderweg, vlakbij de oude hal. Van meet af aan was duidelijk dat de nieuwe hal alle charme miste die de oude wel had.

Helaas had de architect naar eigen zeggen nooit eerder een sporthal van binnen gezien en bevatte het ontwerp veel storende fouten, variërend van een plafond waarin ballen klem kwamen te zitten, tot muren die niet bestand bleken te zijn tegen de harde schoten bij het zaalvoetbal. Bij de ingebruikname van de hal kwamen diverse technische gebreken aan het licht die de brandweer ertoe deed besluiten om geen toestemming voor het gebruik te verlenen. Wel was de naamgever van de hal nog in leven, inmiddels 91 jaar oud, om de hal formeel te openen. Zijn portret siert de grote zijmuur van de kantine, al vinden sommigen het meer lijken op Prins Bernhard.

De foto’s zijn van de laatste speelavond in de oude Verheijhal in april 2008

Armixtos Volleybal Gouden Bal
Back to Lustrum / Terug naar het lustrum overzicht