In het lustrumjaar schrijft Tom van Kuijk, hoofdredacteur van de Gouden Time Out, over de historie van Armixtos. Eerder las je al verhalen over de ereleden, de moeizame fusie en de band met de Verheijhal. Nu is het tijd voor nog een prachtig groen element: parkvolleybal. Hoe parkvolleybal nu gaat lees je hier. Maar nu is het tijd voor de ontstaansgeschiedenis. 

English follows soon.. 


Door: Tom van Kuijk

“Iedere zomer als de competitie en trainingen in de zaal zijn afgelopen, trekt Armixtos naar buiten om te volleyballen in het Oosterpark. Voor velen van ons is dit vaste prik om de zomerperiode door te komen en lekker te genieten van een potje volleybal met de clubgenoten. Dat gezelligheid de boventoon voert, wordt onderstreept door het houden van een barbecue zowel aan het begin als het einde van de zomer. En dat straalt af op de andere bezoekers van het Oosterpark, die zich regelmatig aanmelden als nieuw Armixtos-lid.

Het parkvolleybal is een oude traditie, die zijn oorsprong vindt in de jaren 80 en op een heel andere plek, het Vondelpark. Na de verhuizing van de trainingslocatie in het Pius X Lyceum in Slotervaart naar de pas gebouwde Sporthal De Pijp is de club flink in ledenaantal gegroeid. En waar meer leden zijn, zijn ook meer leuke plannen om iets te doen naast trainen en spelen in de zaal. Er was al ervaring met het spelen in de open lucht, bijvoorbeeld tijdens toernooien als Sint-Antonis en Gent. Dus waarom zouden we dat niet zelf kunnen organiseren?

Dat begint ermee dat je een geschikte locatie moet vinden en een volleybalnet moet kunnen opzetten. Als locatie werd het Vondelpark gekozen, lekker centraal, bij de ingang aan de Emmalaan. Een oud net was wel te vinden, maar dan nog de palen. Waar ga je die vandaan halen en hoe ga je ze vervoeren? Een paar handige mannen hadden daar wel een oplossing voor. Ze maakten twee houten palen bestaande uit elk drie delen die met scharnieren aan elkaar verbonden waren. Dat maakte die palen inklapbaar tot ongeveer 85 centimeter zodat ze op de fiets mee te nemen waren. Verder nog een paar oogjes voor het net en de spandraden plus 4 haringen en het veld stond. Aan lijnen voor het veld werd niet gedaan. Met een stapeltje kleding of tassen in iedere hoek als richtpunt werd in overleg besloten of een bal in of uit was. En dat was meteen weer voer voor discussie in het nabijgelegen café De Gruter aan de Willemsparkweg waar steevast de avond werd afgesloten, als de schemering was ingezet en het tijd was om te stoppen met spelen. Of er werd nog gememoreerd hoe snel iemand achter de bal aanrende om te voorkomen dat deze in het water terecht zou komen.

Lange tijd is het parkvolleybal in het Vondelpark gebleven, tot op een moment dat het te druk werd in het park en de kwaliteit van de ondergrond voor problemen begon te zorgen. Toen is besloten om te verhuizen naar het Oosterpark, immers dicht in de buurt van de Verheijhal, waar we tot op de dag van vandaag met veel plezier de traditie in ere houden.”


2009 Parkvolleybal Armixtos Henk en FJ bij de barbecue

2009 Parkvolleybal Armixtos Henk en FJ bij de barbecue

2009 puzzel trainers ARmxitos Amsterdam

Paul bekijkt de trainersindeling voor het seizoen 09-10.

Oosterpark Volleybal Armixtos Amsterdam

Oosterpark Volleybal Armixtos Amsterdam

Ingang Emma Laan parkvolleybal Armixtos

Ingang Emmalaan

 

ARmxitos Lustrum vijftig jaar jubileum logo

Ga terug naar het lustrumoverzicht